COMPLEXITATEA UNEI LUCRARI MASTER

Comparativ cu lucrarea de licentadisertatia master nu este doar o lucrare de diploma de sinteza, ci una mult mai complexa. Astfel, lucrarea de disertatie are un caracter stiintific, in cuprinsul acesteia fiind incluse si diverse rezultate ce au fost obtinute in urma cercetarii si a investigatiilor realizate in cadrul domeniului temei alese pentru lucrarea de diploma master.

De altfel, una dintre conditiile ce le sunt impuse absolventilor de catre toate facultatile ce organizeaza cursuri de master este ca ponderea cercetarii si a investigatiilor realizate de catre absolvent in cadrul unei lucrari de master sa fie una majoritara.

De cele mai multe ori o lucrare master are un numar variabil de capitole, dar si de pagini, marea majoritate a facultatilor optand pentru un cuprins al disertatiei ce include intre trei si cinci capitole.

Pe langa rezumatul aferent unei disertatii master (rezumat ce trebuie redactat obligatoriu intr-o limba considerata de circulatie internationala), absolventul trebuie sa realizeze si o introducere in lucrarea de master. In cadrul acesteia este facuta o prezentare a stadiului tematicii ce urmeaza sa fie abordate (intr-un context actual), cu precizarea demersului stiintific si cu prezentarea rezultatelor de natura practica ori de natura conceptuala ce au fost obtinute pe parcursul derularii cercetarii(investigatiei).

De asemenea, tot in cadrul introducerii unei lucrari master trebuie sa fie prezentate si motivatia cercetarii, dar si importanta si metodologia aleasa de catre absolvent pentru aceasta.

Orice disertatie master trebuie sa includa :

  • Obiectivele cercetarii realizate in cadrul temei lucrarii de master aleasa
  • Totalitatea metodelor si a tehnicilor de cercetare ce au fost utilizate de catre absolventul master
  • Descrierea amanuntita si in termeni cat mai clar a intregului proces de cercetare stiintifica realizat de catre absolvent
  • Prezentarea tuturor modalitatilor ce au stat la baza cuantificarii rezultatelor obtinute in cadrul cercetarii realizate
  • Sublinierea importantei cercetarii realizate in cadrul complexului domeniu, aferent temei alese
  • Evidentierea etapelor ce au stat la baza realizarii cercetarii incluse in cadrul lucrarii master – se recomanda cu precadere in situatia in care demersul stiintific este unul majoritar cu caracter practic
spacer