DIPLOMA DE MASTER, O „CARTE DE VIZITA” LA MARE CAUTARE

Programele de studii universitare de tip master au devenit tot mai cautate in ultima perioada, indiferent de tipul ori de specializarea acestora. Numerosi absolventi ce au dobandit o diploma de licenta sau au o diploma echivalenta cu aceasta opteaza pentru studii universitare de master, ce sunt considerate ca fiind al doilea ciclu al studiilor de tip universitar.

Asemeni studiilor de licenta, si studiile universitare master se incheie prin sustinerea unui examen de disertatie, in cadrul caruia absolventul trebuie sa se prezinte in fata comisiei cu o lucrare de master bine realizata, corecta si care sa intruneasca toate solicitarile impuse.

De regula, un program de studii universitare de tip master poate fi :

  • De tip masterat profesional – acesta este axat in principal pe formarea unor competente de natura profesionala
  • De tip masterat de cercetare – are in vedere definitivarea unor competente in materia cercetarii stiintifice
  • De tip masterat didactic

Fiecare universitate din Romania, indiferent de specializarile facultatilor ce fac parte din acestea ori de forma de invatamant, isi intocmeste periodic propriul regulament/propria metodologie de organizare si de desfasurare a concursului de admitere in cadrul studiilor universitare de master, atat pentru domeniile de studiu, cat si pentru specializarile oferite, ca si metodologia de realizare si de prezentare de catre absolventi a disertatiei master, lucrarea ce reflecta ideal calitatea cunostiintelor dobandite de acestia pe perioada studiilor universitare master.

Atat modalitatea de organizare a concursului de admitere la master, cat si cea de desfasurare a acestuia este stabilita de catre fiecare facultate in parte, pe langa acestea avandu-se in vedere si :

  • In cazul masteratului de cercetare, absolventul reuseste ca la finalul programului de studii urmat sa dobandeasca cunostiinte similare cu cele acumulate in primul an de studiu aferent unui program de studiii universitare de tip doctorat.
  • Tipul probelor de concurs si tematica acestora
  • Modul de evaluare si de notarea probelor
  • Modalitatea de calculare a mediei de admitere
  • Repartizarea candidatilor ce sunt declarati admisi la programul universitar de tip master

Daca v-ati decis sa urmati un program universitar master, informati-va din timp cu privire la toate detaliile ce v-ar putea interesa!

spacer