DISERTATIA MASTER VERSUS LUCRAREA DE LICENTA

Ai ajuns la finalul studiilor master si te pregatesti intens de examenul de absolvire ? Ai deja experienta examenului de licenta si te mandresti cu faptul ca lucrarea de diploma pe care ai realizat-o si ulterior prezentat-o in fata comisiei a fost apreciata de catre toti membrii ?  Crezi ca acelasi lucru se va intampla si cu disertatia master ? Foarte posibil, cu conditia sa ai in vedere faptul ca gradul de complexitate al lucrarii de master este mai mare decat cel impus pentru o lucrare de licenta.

Este bine cunoscut faptul ca, indiferent de domeniu sau de specializare, orice disertatie master trebuie sa corespunda unor standarde bine delimitate de catre conducerea universitatii urmate, standarde ce sunt conforme cu cele acceptate in domeniul cercetarii stiintifice.

De multe ori, gradul de complexitate al unei lucrari de master depinde in mare masura si de tema acesteia, tema ce poate fi impusa de catre cadrul didactic indrumator sau care poate fi aleasa de catre absolvent.

Si nu de putine ori un subiect de disertatie aparent usor la prima vedere se dovedeste a fi, pe parcursul realizarii cercetarii, destul de dificil de abordat, cauzele putand fi multiple.

De ce ? Pentru ‘simplul motiv’ ca orice disertatie master trebuie sa indeplineasca simultan mai multe conditii, printre care enumeram :

  • Sa scoata in evidenta abilitatea autorului lucrarii de diploma de a concepe o cercetare cat mai completa in domeniul ales, respectiv specializare
  • Sa sublinieze capacitatea absolventului de redactarea cercetarii realizare, la un nivel similar celui impus si acceptat de catre comunitatea stiintifica
  • Sa fie corecta din punct de vedere al metodologiei aplicate la analizarea datelor
  • Sa intruneasca toate conditiile unei argumentari stiintifice specifice
  • Sa demonstreze abilitatea absolventului de a se acomoda/familiariza cu intreaga literatura de specialitate pe care o considera relevanta pentru tema aleasa pentru lucrarea de diploma
spacer