DISERTATIE MASTER – TRUCURI DE REALIZARE

Orice lucrare de master, indiferent de specializarea acesteia ori de tema aleasa, trebuie sa indeplineasca toate standardele impuse in domeniul cercetarii stiintifice, in acest fel absolventul avand garantia unui rezultat deosebit la examenul de sustinere.

De cele mai multe ori, in cazul unei disertatii master, alegerea temei lucrarii se realizeaza de catre cadrul didactic coordonator, in colaborare cu absolventul, varianta finala fiind aleasa din multitudinea unor teme propuse.

Exista insa si situatii in care studentul are libertatea de a alege singur care va fi tema pe care urmeaza sa o trateze, caz in care acesta poate opta pentru un subiect de disertatie preferat, usor de realizat si cu sanse mari de apreciere in fata comisiei de evaluare master.

Este bine cunoscut faptul ca lucrarea de master reprezinta o ‘carte de vizita’ a absolventului, aceasta reliefand in principal abilitatea acestuia in conceperea si realizarea unei cercetari in domeniul ales pentru specializare. In plus, prin intermediul disertatiei master, comisia de evaluare are posibilitatea sa analizeze si capacitatea absolventului de a redacta cercetarea aleasa, la nivelul impus de catre comunitatea stiintifica.

O disertatie master ideala este lucrarea care:

  • Are o structura de tip logic, urmand un plan bine definit
  • Este redactata cat mai coerent, respectand pe tot cuprinsul sau un stil adoptat in cadrul limbajului stiintific
  • Este corecta atat in ceea ce priveste metodologia analizarii datelor cat si in domeniul argumentarii specifice
  • Demonstreaza capacitatea absolventului de a se familiariza cu literatura de specialitate considerata relevanta pentru tema aleasa
  • Are un aspect unanim acceptat, conform standardelor academice.

In plus, orice lucrare de master trebuie sa aiba un cuprins cat mai bine structurat, in cadrul caruia trebuie mentionate toate aspectele ce sunt tratate in interiorul disertatie, cu trimiteri obligatorii in text si la bibliografia aferenta.

O atentie deosebita trebuie acordata si bibliografiei, aceasta trebuind sa fie variata, incluzand atat lucrari redactate in limba romana, cat si lucrari aparute in strainatate.

Se recomanda evitarea mentionarii in cadrul bibliografiei unei disertatii master a unui numar exagerat de lucrari !

spacer